Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

ÚvodCestovní kancelářInformujemePrekmurska Gibanica

Prekmurska Gibanica

Gibanica je sladký koláč připravený z listového těsta, plněný tvarohem, mákem, vlašskými ořechy a jablkem. Je neodmyslitelně spojen s regionem Prekmurje, kde můžeme hledat jeho kořeny, nicméně je známý a vyhledávaný po celém Slovinsku. Tato tradiční slovinská pochoutka má ochrannou známku EU. Pro usnadnění práce si můžete koupit těsto již vypracované, ve Slovinsku je běžně dostupné v obchodech a naleznete je pod názvem "kore". Je to obdoba našeho listového těsta. Doporučujeme servírovat teplé.

Ingredience

Křehké těstoPrekmurska gibanica

  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg másla
  • špetka soli
  • 1 dl studené vody
  • máslo na vymazání formy

Do mouky dáme nakrájené máslo a špetku soli a zaděláme těsto s přidáním studené vody. Můžeme přidat i vejce nebo mléko.

Tažené těsto

  • 90 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • vlažná voda na zadělání těsta

Do mouky uděláme důlek a přidáme ostatní ingredience a hněteme dokud těsto nebude vláčné.

Náplň se sýru „skuta“ (podobný tvarohu)

  • 1 kg sýru skuta nebo polotučného tvarohu z vaničky
  • 10 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • trochu soli
  • 10 dkg rozinek
  • nastrouhaná kůra z citronu

Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru přidáme do tvarohu. Nakonec přidáme i namočené a vymačkané rozinky. Náplň rozdělíme na dvě části.

Ořechová náplň

  • 30 dkg mletých vlašských ořechů
  • 10 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,5 dl rumu

Mleté ořechy smícháme s cukrem a rumem. Rozdělíme na dvě části.

Maková náplň

  • 30 dkg mletého máku
  • 10 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z citronu

Do mletého máku přidáme cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a promícháme. Rozdělíme na dvě části.

Jablečná náplň

  • 1 kg jablek
  • 12 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • 10 dkg strouhanky

Jablka oloupeme a nastrouháme, přidáme cukr, vanilkový cukr a skořici. Promícháme.

Náplň z kysané smetany

  • 6 dl kysané smetany
  • 5 vajec

Z bílků uděláme pevný sníh. Pomalu ho přidáme do směsi, kterou jsem udělali ze žloutků a kysané smetany. Tuto náplň dáváme nahoru na každou náplň zákusku. Potřebujeme ji tedy rozdělit na devět části.

Na konec

  • 25 dkg másla

Máslo rozpustíme a rozdělíme na devět části.

Postup:

Křehké těsto rozválíme podle velikosti pekáče (čtvercový 40×35 cm nebo kulatý 30 do 35 cm, výška pekáče by měla být 7 do 9 cm). Pekáč vymažeme máslem, obložíme těstem a několikrát propíchneme vidličkou

Tažené těsto rozdělíme na devět kuliček, pomažeme olejem a necháme 30 minut odpočívat. Potom je rozválíme, každou pomažeme olejem, aby se na sebe nelepily a dáváme na sebe. Velikost taženého těsta musí odpovídat velikosti pekáče.

Dále jeden plát taženého těsta dáme na křehké těsto, na to dáme polovinu tvarohové náplně, pokropíme rozpuštěným máslem a náplní z kysané smetany.

Potom dáme další plat taženého těsta, půlku ořechové náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.

Další plát taženého těsta, půlka makové náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.

Čtvrtý plát taženého těsta posypat strouhankou a obložit půlkou jablečné náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.

Potom položíme pátý plát taženého těsta a všechno ještě jednou opakujeme (tvaroh, ořechy, mák, jablka)

Končíme devátým plátem taženého těsta, které pokropíme máslem a náplní z kysané smetany.

Gibanici potom víckrát propíchneme až na dno pekáče a pečeme cca 60 minut v troubě předehřáté na 200 C˚.

Po vychladnutí krájíme na pěkné čtverce.

Dobrou chuť!

Recept převzatý z www.coolinarika.com

Zpět na Informujeme

Máte dotaz? 721 154 494, 604 227 789, 777 147 717